Iskorišćenost radnog vremena kod radnika (%)
Možda
naslov nekome grubo zvuči ali uzmimo u obzir da je svako došao na posao da radi
i time zaradi. Svojim radom svako doprinosi prvenstveno sebi, zatim kolegama i
na kraju opštem dobrobitu firme u kojoj radi.
Nečiju
„iskorišćenost“ ne računamo ni iz jednog drugog razloga do gore navedenih
dobrobiti.
Iskorišćenost
radnog vremena možemo računati individualno i grupno. Oba slučaja nam pomažu da
uvidimo organizacione greške i reagujemo na njih.
- Proračun -
Potrebne
informacije: radno vreme, izmereno vreme nerada (bilo koji razlog).
Formula: (Td – A) X 100/Td
gde je: Td – dnevno radno vreme; A – besposlenost.
Primer: radno vreme je 8 sati
(480 minuta), 30 minuta je pauza i 15 minuta za fiziološke potrebe (što daje 45
minuta nerada); odatle je iskorišćenost radnog vremena:
(480 – 45) X 100/480 = 90,6%
Ovaj primer predstavlja prilično
idealan slučaj. Zato pogledajmo primer 2.
Primer 2: radno vreme je 8h (480
minuta), nerad 55 minuta (iz raznih razloga što može da uključuje čekanje na
posao, cigaret pauzu, pauzu za kafu, odmor iz ličnih razloga,...), što nam
daje:
(480 – 55) X 100/480 = 88,5%
Ovde je evidentno smanjenje
iskorišćenosti radnog vremena usled produženog nerada na 55 minuta. Razlog
treba potražiti prvenstveno u pripremno – završnom vremenu jer je to najčešći
slučaj.
Primer 3: u proizvodnji je 20
radnika u smeni od 8 sati (480 minuta) gde je u proseku svaki radnik provede 45
minuta u neradu (obrok i fiziološke potrebe). U ovom slučaju grupna jednačina
izgleda ovako:
((20 X 480) – (20 X 45)) X 100 /
20 X 480 = 90,6%
U praksi se češće koristi grupna
iskorišćenost. Dobijeni rezultati nam pomažu da uvidimo probleme u proizvodnji
koji su najčešće pripremno – završno vreme, čekanje na posao, postavljanje
linije, uvodjenje novog modela itd. Za ovakve probleme možete pogledati i tekst.
Коментари
Постави коментар