Izrada šablona za krojenje




                Udobnost odevnog predmeta je prioritet svakog potrošača. Prvo mesto potrošačkog zahteva dele izgled i udobnost. Upotrebna vrednost je na drugom mestu, pogotovu kod impulsivnih kupovina.S toga, dolazimo do zaključka da je izrada šablona podjednako važna kao i bilo koja druga operacija rada.

                Šabloni (šnitevi) predstavljaju skup svih elemenata jednog odevnog predmeta. Izradjuju se na papiru, kartonu, kompjuteru,... i čuvaju za više korišćenja. U praksi se razlikuje nekoliko načina izrade:

1.       Školska metoda
2.       Direktno sa lutke
3.       Kompjuterski
4.       Iskustveni


konstrukcija-odece-tekstilna-industrija

Školska metoda

                Školski se šabloni izradjuju preciznim merenjem i izračunavanjem dobijenih mera. Obimi grudi, bokova, struka, telesne visine itd. mogu da se dobiju merenjem osobe ili iz tabela standarda. Prvo se crta osnovna konstrukcija koja se zatim modeluje prema željenom dizajnu i na kraju se dodaju dodatci za šavove (u odnosu na način izrade.

Direktno sa lutke

                Ovoj metodi najčešće posežu dizajneri jer im ovaj način daje 3D (trodimenzionalni) uvid u model. Prihvatljivije je „za oko“ jer na licu mesta možemo tačno nameštati šavove i ostale detalje. Naime, na krojačku lutku se stavlja materijal i trenutno kači špenadlama, zatim se višak materijala odseca i proces se ponavlja sve ok ne dobijemo izgled gotovog modela. Parče po parče materijala se skida sa lutke i prenosi na papir (karton) gde se ucrtavaju i dodatci za šavove. Krojačke lutke su obložene materijalom kako bi špenadle mogle da se zabodu. Postoje i lutke sa izmenjivom širinom odnosno konfekcijskim brojem. Prave se po standardu i predstavljaju tačne mere standardom odredjenih konfekcijskih brojeva.

konstrukcija-odece-tekstilna-industrija


Kompjuterski metod (CAD)

                CAD (computer aided program).  Ovakavi programi za konstrukciju nam uglavnom daju i da skeniramo već postojeće šablone koje ćemo kasnije istim programom rasporediti u krojnu sliku po želji. Ujedno će nam po potrebi i izračunati utrošak materijala.
konstrukcija-odece-tekstilna-industrija

Iskustveni šabloni

                Pod ovim pojmom podrazumevam uglavnom modelovanje šablona koji se već koriste u nekoj proizvodnji, nazvao sam ga „iskustvenom“ metodom jer poznajem dosta ljudi (naročito starijih majstora) koji ne koriste mere niti lenjire ili krivuljare za modelovanje. Zasniva se na poznavanju nekih važnijih telesnih mera koje se vrlo malo ili uopšte ne menjaju bez obzira na veličinski broj. Na ovaj način se vrlo lako napravi koristan šnit sa samo „par“ osnovnih mera. Iskustvom se upoznaju pojedine mere uz pomoć kojih je lako proveriti šablone i izvršiti korekcije.

Poznajem starog majstora (da ne kažem šnajdera) koji je na osnovu dlana leve ruke mogao da desnom rukom iscrta oko levog dlana skoro pa perfektno orukavlje za veličinu 52 . Na osnovu toga je umnožavo šabčone vrlo lako.

Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Kvarovi mašina za šivenje (i rešenja)

Kako izračunati (pretvoriti) metre u kilograme i obratno