CAD i CAM šta zapravo znače ove dve skraćenice




                U mnogim udžbenicima se odavno pominju ove dve skraćenice. Da li su one upotrebljive do današnjeg dana ili su se integrisale u sisteme rada da ih je besmisleno koristiti?
               
                Da bi ih razumeli moramo prvo znati njihova značenja:

CAD  - „computer aided design“,

CAM - „computer aided manufacturing“.



U slobodnom prevodu ja bi ih preveo: dizajn pomoću kompjutera (CAD) i proizvodnja uz pomoć kompjutera (CAM). Predpostavljam da su se one zadržale u našem sistemu obrazovanja tako što ih je nekada neko preveo pa nije imao bolju skraćenicu za njih i jednostavno odlučio da ih zadrži u originalu a sa opravdanjem da se bolje razumemo u svetu.

                O CAD-u smo već pisali OVDE  i u grupu tih programa spada svaki kompjuterski program kojim ćete dizajnirati nešto. Od prostog raporta pa sve do konačnog modela. Kako ćete napraviti korespodenciju izmedju računara i dalje proizvodnje, ostaje na vama ali je jasno da iako ste „crtali“ u najprostijem programu poput „Pejnta“ i to integrisali u proizvodnju, vi ste taj posao izveli famoznim CAD sistemom.

                CAM sa druge strane nije tako banalan, a možda ipak jeste. Današnji proizvodjači opreme za proizvodnju sve više koriste elektroniku u svojim mašinama da dolazi do toga da obična ravnoštepajuća mašina ima elektronsko podešavanje dužine boda. Mašine za pletenje su kompjuterizovane odavno (još 1980-ih godina), krojenje, štampanje,... sve to spada u veliki CAM.

                Moje pitanje sa početka dobija odgovor, besmisleno je koristiti ova dva izraza ali ih treba razumeti. Lično sam ove i slične skraćenice koristio samo u tri prilike: tokom školovanje, 1990-ih godina u razgovoru sa jednim italijanom i u današnjici dok čitam neki tekst. 

                 Vredi još napomenuti da tekstilna industrija nije jedina koja se koristi ovim terminima te njihovo razumevanje svakako može da spada u opšte znanje.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Kvarovi mašina za šivenje (i rešenja)

Kako izračunati (pretvoriti) metre u kilograme i obratno

Izrada šablona za krojenje