Koje su mašine potrebne za šivenje - početak proizvodnje





            Često ćujem pitanje: koje su mi mašine potrebne da počnem da šijem to i to? Hoću da započnem privatni posao, da šijem ali ne znam koje sve mašine da kupim.

kako-započeti-šivenje-tekstilni-svet-tekstilna-industrija


            Da se pozabavimo ovim pitanjima. Prvo bi trebalo da se pitate šta želite da šijete, koje odevne predmete. Da li ste razmišljali o pletenju? Da li znate da vam nisu potrebne samo mašine? U ovom tekstu ću preći samo mašine a za druga sredsva i pomagala možete da mi se obratite.

            Jedan osnovni početak, po fazama, bi izgledao ovako:
Krojenje
Šivenje
Peglanje
Kontrola i pakovanje

Mašine za šivenje

            Ako ste potpuni početnik koji nema pristup nekom proizvodnom pogonu, najlakše je da obidjete neku krojačku radnju (prepravke i popravke, skraćivanje pantalona itsl.). Tamo ćete videti dve obavezne mašine, običnu ravnošivajuću mašinu (štep) i endlericu (overlok). Bez te dve mašine teško da možete započeti bilo šta. Treća najčešća mašina bio bi iberdek (mašina za porub trikotažnih odevnih predmeta, majice, bluze, dukserice, donji veš,...). Ako će vaši odevni predmeti imati kopčanje na dugmad onda će vam svakako trebati i mašina za formiranje rupica (rupičarka) i eventualno dugmetara (za šivenje dugmadi).
           
            Do sada ste shvatili da morate znati tačno šta ćete šiti u početku da bi mogli da kupite najpotrebnije mašine. Kako se posao razvija tako će se i mašine gomilati ali za početak dajem primere najosnovnijih mašina.

Primeri neophodnih mašina:


majice (pamučarija uopšte): 

 overlok, iberdek, štep.


pantalone:

 overlok, štep.


košulje:

 overlok (najčešće jedna igla), štep, rupičarka, dugmetara.


HTZ oprema (radne pantalone, kombinezoni, bluze):

 overlok, štep. Dvoiglovka je ogromna pomoć.


džemperi i trikotaža uopšte:

 overlok, iberdek, štep, ketlerica i mašina za pletenje (osim ako ne uzimate pletenu robu na uslužno šivenje).


Svaki od ovih primera nije konačan jer promenom detalja na modelu dodajete i spisak mašina. Recimo da vaša majica ima dugmad za ukras, tada će vam i rupičarka i dugmetara ući na spisak. Jedini siguran način da se utvrde neophodne mašine jeste da se razradi model koji se šije pa prema tome i odredi potreban mašinski park. Slobodno nas kontaktirajte pa ćemo razraditi spisak potrebnih mašina što bi ujedno i dosta oplemenilo ovaj tekst i pomoglo i drugima.

Krojenje

Osnovne potrebštine za krojenje su sto i mašina za krojenje. O mašinama i alatima u krojačnici sam već pisao i može se pronaći na sajtu. Što se stola za krojenje tiče, idealna širina bi bila od 190 – 210 centimetara jer su najčešće širine materijala od 150 – 210 centimetara. Za dužinu stola važi nepisano pravilo – što duži, to bolji. Kako je svaki početak težak, sto može biti bilo koji na koji može da se položi materijal za krojenje.

Peglanje

Za osnovne potrebe mini proizvodnje dovoljna je malo jača pegla na paru. Kućne pegle ne mogu da izdrže rad od 8 sati niti mogu da ispuštaju veću količinu pare pa bi peglanje bilo značajno sporije. Što se stolova za peglu tiče, postoje razne varijante od običnih stolova sa grejačima i vakuumom preko fiksir presa (za fiksiranje medjupostave) do lutki za peglanje.

Kontrola i pakovanje

Za ovu fazu rada je dovoljan dobro osvetljen sto na koji možete da položite ceo odevni predmet kako bi prekontrolisali kvalitet izrade i mogli da ga spakujete uredno.

Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Kvarovi mašina za šivenje (i rešenja)

Kako izračunati (pretvoriti) metre u kilograme i obratno

Izrada šablona za krojenje