Uklapanje prugastih i kariranih materijala u krojnu naslagu





                Vrlo važan i poseban segment polaganja materijala predstavlja uklapanje prugastih i kariranih materijala. Kod košulja (i drugih artikala) je bitno da se leva i desna prednjica uklope sa lajsnom tako da vizuelno nema prekida linija na materijalu. Kod bluza, majica, dukserica, kaputa itd. takodje.



krojenje kariranih materijala tekstilna industrija


                Objasniću nekoliko načina polaganja materijala tako da se gore pomenuti vizuelni efekti ispoštuju. U zanatskoj proizvodnji, najlakše je krojiti ručno, deo po deo, ali kako je ova stranica posvećena industriji, razmotrićemo nekoliko načina od kojih po neki mogu da posluže i zanatlijama. Da bismo mogli da krojimo veći broj komada od jednom, a da pri tome uklopimo pruge odnosno karirane materijale, morali bi imati identično položene slojeve materijala.

Lasersko navodjenje


                Postoje stolovi sa ugradjenim laserima koji bacaju snop po sredini stola što krojačima omogućava lakše polaganje šare na šaru. Posebne pogodnosti ovih stolova se ogledaju kod širih materijala. Nepogodnosti lasera se ogledaju kod materijala sa redjom strukturom gde se zrak rasipa. Dovitljivci, snalažljivi ljudi koji često improvizuju su zalepili par jeftinih lasera za plafon i tako dobili zrak na stolu.

Igleni stolovi


                Po svojoj površini ovi stolovi imaju igle na koje se materijal ubada uvek u istu tačku na šari pri svakom sloju. Ovi stolovi su dugo u upotrebi i danas imamo dosta usavršene iglene stolove kod kojih postoji prekidač koji reguliše visinu igala odnosno potpuno spuštanje igala radi neometanog krojenja. Najveća prednost iglenih stolova se ogleda kod trikotaže i tankih odnosno klizavih materijala. Pogodni su i za šire materijale. Problemi se javljaju kada igle ostave rupe na materijalu a tu je i, uvek prisutno, bezbednosno pitanje odnosno bezbednost radnika koji rade.

Krojenje blokova – delova


                Ova tehnika je vremenski dosta zahtevna, povećava utrošak materijala i sadrži dosta ručnog rada. Pored svega, dosta se koristi. Materijal se iseca po raportu da bi se dobili kraći parčići koji se kao takvi polažu i kroje. Naslaga je manja i kraća pa je manipulacija njome koliko toliko lakša.

Krojenje prema delu


                Još jedna dugo korišćena tehnika se izvodi tako što se ručno iskroji deo (recimo leva prednjica) odevnog predmeta, onako kako želimo da raport izgleda. Npravi se naslaga materijala i za nju se privremeno prišije ručno iskrojeni deo. Zato što je deo prišiven licem u lice i to baš onako kako bi šara trebalo da se uklopi, sa suprotnim delom, kroji se po konturama prišivenog dela. Osim što je iskustveno i vremenski dosta zahtevna, ova tehnika uklapanja šara je jako precizna i pruža odličnu iskorišćenost materijala.

Cik – cak; lice u lice


                Materijal preklopljen po dužini, licem u lice, polaže se cik – cak metodom. Šablon se zatim postavi po preklopljenoj ivici (na pola). Ova precizna metoda se ipak slabo koristi zbog velikog utroška materijala i vremena.



                Bilo da ste zanatlija ili industrijski gigant, podelite svoj način polaganja i krojenja prugastih i kariranih materijala.

Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Kvarovi mašina za šivenje (i rešenja)

Kako izračunati (pretvoriti) metre u kilograme i obratno

Izrada šablona za krojenje