Tipovi plata i nagradjivanja





                Kako bi firma napredovala, odnos troškova i dobitaka mora biti u odredjenoj sprezi. Svakako, da bi čovek radio mora da imaodredjenu motivaciju za rad (finansijsku ili moralnu). Tipovi motivacije su različiti od osobe do osobe ali je jasno da su na radnom mestu najveći motivatori novac i pohvala. Gore pomenuti odnos troškova i dobitaka mora biti takav da se deo dobitaka odvaja za plate i ostale tekuće troškove (komunalije, porezi,...) a deo za ulaganje u napredak (nove tehnologije, mašine, pomagala, obuke,...). Trenutno ćemo se bazirati na deo za plate i njegovu raspodelu.


 

Plata po učinku


                Kod ovog sistema radnik dobija platu u odnosu na broj uradjenih komada u toku dana (odnosno meseca; obračunskog perioda). Ovakav obračun plate firmi često obezbedjuje kvantitet na uštrb kvaliteta koji bi trebao da bude krajnji cilj svakoj proizvodnji. Kvantitet umesto kvaliteta se dobija na osnovu toga da svako nastoji da uradi što više da bi primio veću platu.

Garantovani minimum


                Radnik dobija platu za ispospoštovanu normu. Čak i ako ne ispuni normu, odredjeni minimum mu je zagarantovan. Ako pak prebaci normu, dobija proporcionalnu nadoknadu. Ovakav način isplate plata je popularan medju radnicima na obuci i onima koji su sveže primljeni na posao. Svestan sam da sam upravo opisao način na koji funkcioniše naš zakon ali uzmimo u obzir i firme koje nude platu veću od minimalne zarade propisane zakonom.

Platni razredi


                Ideja je da postoje platni razredi za različita ispunjenja norme (70%; 100%; 120%). Razredi su loši za nove radnike i one na obuci. Ovakvo rasporedjivanje plate je bilo vrlo popularno u Jugoslovenskim državnim firmama. Platni razredi se često odredjuju i na osnovu težine poslova koje čovek obavlja.

Emersonov plan efikasnosti i bonusa


                Radnici čija je efikasnost na radnom mestu od 67 – 90% dobijaju bonus od 0 – 20%. Za 90% učinka se dobija bonus od 10%, za 100% učinka bonus je 20%, a za preko 100% je 30%. Za 1% povećanja učinka sleduje 1% podsticaja (bonusa) na platu.

Grupni bonusi


                O izračunavanju grupnih bonusa je bilo reči ovde. Glavna ideja je da se novac ravnomerno podeli izmedju radnika koji su učestvovali u izradi odredjenog artikla. Čest je slučaj da se grupni bonusi dele procentualno manje nadzornim organima nego radnicima i direktnim pomagačima.


                Na kraju bih samo još samo naznačio da niti jedan od navedenih načina obračuna ne sme da se kosi za zakonom pa ga tako i treba konstruisati, prema svojim potrebama i u sprezi sa zakonom.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Kvarovi mašina za šivenje (i rešenja)

Kako izračunati (pretvoriti) metre u kilograme i obratno

Izrada šablona za krojenje