Krojenje – 7 gubitaka materijala (sa rešenjima)




   1.       Gubitak na krajevima


Pri polaganju materijala na početku i na kraju sloja se obavezno ostavi malo mesta da bi se krojna slika sigurno uklopila u dužinu sloja. Svakim slojem, utrošak nam se povećava. Jedno od rešenja je da polažemo po manji broj slojeva odnosno tačno onoliko koliko nam je potrebno. Primer: krojimo 1000 komada a uklopili smo 5 komada u krojnu sliku; dobijamo da je 1000 / 5 = 200 slojeva potrebno. Drugo rešenje je standardizacija koju će zaposleni poštovati. Recimo da dozvolimo samo 2 centimetra više od dužine krojne slike i na taj način dobijemo gubitak koji je merljiv. Najbolje rešenje je da se za odsecanje sloja koristi mašina za odsecanje kojom ćemo dobiti sloj odsečen uvek na istom mestu.

   2.       Gubitak na ivicama materijala



Još jedan neizbežan gubitak. Rešenje je logično, uklapati krojnu sliku što bliže zdravoj ivici. Ako koristimo više truba materijala u sloju, onda ćemo premeriti širine truba i grupisati ih po širini pa ih tako i polagati. Više truba iste ili slične širine treba polagati zajedno, a one šire posebno od užih. Bolje je polagati dva puta nego odbaciti 10 centimetara zdravog materijala.

   3.       Ostatak


Ostatak se javlja kod poslednjeg sloja koji obično nije dovoljan da prekrije celu krojnu sliku. Rešenje je da odaberemo trubu materijala koja se po dužini uklapa sa dužinom krojne slike. Primer: ako je krojna slika 10 metara dugačka a imamo dve trube, jedna od 50 metara i jedna od 52 metara. Logično je da ćemo koristiti onu od 50 metara jer nećemo imati odpada.
Ako nam je višak neizbežan, lepo ćemo obeležiti dužinu i širinu materijala i odložiti ga za u buduće.

   4.       Pogrešno obeležene bale


Čest je slučaj da je rolna obeležena sa npr. 100 metara a da u stvari ima 98 ili 102 metra na njoj. Jedino rešenje za ovakve slučajeve je merenje bala. Kako velika većina nas nema mašinu za premotavanje bala a ručno merenje nam nije opcija, jedino što nam preostaje je da se žalimo dobavljaču. Osim toga dobro je zabeležeti takve slučajeve, ako se takve stvari dešavaju kod jednog dobavljača ne znači da je tako kod svih.


   5.       Spojevi materijala


U rolnama nije redak slučaj da nadjemo presečen pa šivenjem spojen materijal. Ovo proizvodjači materijala praktikuju da pri farbanju ili nekoj drugoj doradi ne bi imali prekida pa tako izvuku veću dužinu materijala u istoj nijansi, iste partije. Jedino što možemo u tom slučaju je da presečemo takvo mesto i preklopimo ga pri polaganju.


   6.       Preklapanje


Pomenuo sam u predhodnom slučaju preklapanje materijala pri polaganju. Na preklopljenom mestu ćemo svakako imati povećan utrošak zbog iskrojenih a ne upotrebljivih parčića. Još jedan slučaj u rolni je da je materijal samo preklopljen i tako motan (bez šivenja). Koji god da je razlog (nastavak materijala, feler,...) na sloju treba pametno preklopiti materijal. Preklop na sloju ne treba da bude veći od 10 centimetara. Loša praksa je preklapanje slojeva po 1 metar, ovakvi slučajevi samo povećavaju utrošak.


   7.       Nalepnice


Obeležavanje iskrojenih delova se vrši nalepnicama. Dešava se da nalepnice ispadaju pa onda kupujemo one sa više lepka. Lepak za sobom zna da ostavi trag ili čak i uništi finije materijale. Nalepnice lepiti što bliže ivicama iskrojenih delova ili obeležavati grupno, u svežnju bez pojedinačnih nalepnica.

Ostavite i vaše ideje u komentarima.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Kvarovi mašina za šivenje (i rešenja)

Kako izračunati (pretvoriti) metre u kilograme i obratno

Izrada šablona za krojenje