Kontrola proizvodnje – sistem semafora





            Mnogo je sistema kontrole proizvodnje i svi se dosta koriste. Tzv. sistem semafora se takodje puno koristi a služi za suzbijanje škart komada još dok su na mašini, u korenu, kako bi se smanjio broj loših gotovih komada.

            Ovaj sistem funkcioniše po metodi slučajnog uzorka. Meri kvalitet svakog radnog mesta, a temelji se na tome da niko ne voli da bude okarakterisan kao radnik koji daje loše komade.


            Na svakoj mašini odnosno radnom mestu, okačena je da visi forma za popunjavanje (dato u prilogu). Naime, odštampa se na tanjem kartonu ili jačem papiru A4 formata. Nadzornik, brigadir odnosno kontrolor obilazi 4 puta dnevno (za smenu od 8 sati) radno mesto i pregleda šivenje odnosno operaciju i popunjava formular odredjenom bojom u zavisnosti od kvaliteta pregledanog posla.

            Kada je prvi put predstavljen ovaj vid kontrole, data su uputstva da se prekontroliše sedam komada i ako se pronadje bilo kakva greška da se markerom krug oboji crvenom bojom. Ako bi neko imao makar jedno crveno polje, predloženo je da se svi njegovi komadi posebno prekontrolišu. Sledilo bi objašnjenje radniku šta se očekuje od njega / nje, na koji način i za koje vreme. Tačnije, kako doći do željenog kvaliteta. Mnogo puta, posebno kod manje iskusnih radnika to nije lako postići odmah.

            Razvitkom ovog sistema kriterijum je malo ublažen i dodata je i žuta boja u kombinaciju. Time dobijamo tri boje semafora pa otuda i naziv metode. Veličina kontrolnog uzorka više nije 7 komada, posebno kod teške konfekcije gde komadi u proizvodnji idu znatno sporije u odnosu nalaku konfekciju.

            Danas se ovaj sistem najčešće koristi ovako:

·         uzorak: 3 – 7 komada
·         vreme: 2 – 4 minuta
popunjavanje krugova:

zeleno – nema grešaka
žuto – nadjena jedna greška
crveno – nadjeno 2 ili više grešaka

kontrola i unapredjivanje proizvodnje u tekstilu


Kako se koristi format

            Svaka mašina / radno mesto ima sopstvenu formu odštampanu na čvrstom papiru ili tanjem kartonu. Koristi se ceo mesec. Prvog radnog dana u mesecu se popune podatci kao što su imena radnika odnosno kontrolora, mesec,... U gornjem redu, iznad krugova kontrolor zapiše datum i zapažanja. Svaka kolona ima 4 kruga ili više ako se vrši češća kontrola dnevno. Na kraju dana, kontrolor se potpisuje ispod krugova.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Kvarovi mašina za šivenje (i rešenja)

Kako izračunati (pretvoriti) metre u kilograme i obratno

Izrada šablona za krojenje