Kako započeti šivenje majice (korak po korak za poćetnike)






                Ovaj tekst je namenjen svim početnicima koji imaju želju da započnu šivenje klasičnih majica. Predpostavio sam da ćete angažovati šivače sa iskustvom ali takodje prateći ovo uputstvo, možete lako sašiti majicu i sami.



                U ovom tekstu možete pronaći:



-          Proces izrade majice od uzorka do gotovog proizvoda,

-          Objašnjen svaki korak procesa izrade majice,

-          Operacije rada (šivenja) sa mašinama koje su potrebne,

-          Objašnjnje svake od operacija rada.




Proces izrade od uzorka do gotovog proizvoda bi izgledao ovako:



Uzorak

Utvrdjivanje potrebnog materijala

Nabavka materijala

Provera kvaliteta

Izrada šablona za krojenje

Kontrauzorak

Krojenje

Šivenje*

Pegla

Kontrola

Pakovanje



* u ovom koraku po potrebi dodati vez ili štampu u zavisnosti od modela



Uzorak




                 O značaju uzorka možete pronaći na ovom sajtu. Bilo da ste vi kreator ili ste dobili model za rad, važno je da imate uzorak koji će kasnije služiti kao reper proizvodnji.



Utvrdjivanje potrebnog materijala




                Na osnovu uzorka ili dogovora, odredite sve materijale i repromaterijale ( konci, dugmad, drikeri,...) koji ulaze u sastav modela kako biste naručili odnosno da biste proverili da li ste dobili sve što vam je potrebno.



Nabavka materijala




                Utvrdite dobavljače materijala, gde se nalaze, kako dopremaju robu, kakve su im cene. Ko ne pita obavezno plati više. Bilo da dobijate ili kupujete materijal, proverite da li ste sve dobili na osnovu onoga što ste utvrdili da vam je potrebno.



Provera kvaliteta materijala




                Prema našem zakonu, da bi se odevni predmet prodavao širim narodnim masama, mora imati izvršenu kontrolu kvaliteta u nekoj od ovlašćenih laboratorija.



Izrada šablona za krojenje




                Ako ne znate da napravite šablone, možete da angažujete nekoga da vam napravi željeni model u željenim veličinama. Postoje ljudi koji se time profesionalno bave.



Kontrauzorak




                Šta je tačno kontrauzorak možete pronaći na ovom sajtu. Moja preporuka je da uradite 2-3 komada i da vam jedan od njih predstavlja kontrauzorak. Preporučujem više komada kako bi dok radite zapisivali proces kojim ste radili po redu, kasnije će vam to dobro doći ako ste početnik. Ujedno, znajte, da neće svi komadi neće biti savršeni pa čete tako dobiti od nekoliko barem 1 koji će biti reprezentativan.



Krojenje




                Uklopite sve delove vaše majice, i sve veličine, spram širine materijala tako da kada iskrojite po konturama šablona, odbacite što manje materijala. Tako ste dobili krojnu sliku koja vam diktira i potrošnju materijala a i dužinu krojne naslage. Položite više slojeva jedan preko drugog, bez iztezanja i nabora, može i više boja od jednom i pokrojite naslagu po krojnoj slici.



Formiranje svežnjeva




                Ako krojite više komada koji dalje idu u šivaru, razdovjite boje i veličine posebno pa složite sve delove jedne veličine na gomilu i uvežite. Tako ćete lakše odneti iskrojene delove do mašina za šivenje. Ne zaboravite da svaki svežanj obeležite (veličina). Sastavni delovi majice osnovnog kroja su: prednji deo, ledja, dva rukava i render za oko vrata odnosno paspul.



Šivenje




                Za šivenje su vam potrebni radnici, osim ako ne šijete sami. Ako ste potpuni početnik, iskusni radnici će vam dosta pomoći jer uglavnom znaju operacije i način izrade. Dalje u tekstu ću se detaljnije pozabaviti šivenjem. Ne zaboravite da proveravate kvalitet šivenja u toku samog rada jer ćete tako izbeći kasnije popravke gotovih komada.



Peglanje i kontrola gotovih komada




                Opciono je da li ćete prvo seckati konce i čistiti majice od konaca koji su se zakačili u toku rada ili ćete prvo peglati pa čistiti majice. Lično mislim da je prvo pegla pa kontrola praktičnije ako majice za peglu pripremimo tako što ćemo prvo očistiti konce iznutra a zatim okrenuti majice na lice. Tako dobijamo unutra čistu majicu koju treba prekontrolisati spolja u pogledu kvaliteta izrade i kvaliteta peglanja. Na vama je da odlučite.



Pakovanje




                Postoje različiti načini pakovanja i zavise od zahteva kupaca odnosno naručioca posla.


Šivenje (detaljno)




                Ako nikada ranije niste šili majicu imate mogućnost da vam šivači pomognu. Ako pak ne želite da pitate za svaku sitnicu ili jednostavno sami šijete, ovde ćete dobiti neka osnovna uputstva. Na dalje vam dajem na korišćenje operacioni list sa potrebnim mašinama. Ove faze rada jednostavno treba slediti po tačkama. Kako biste lakše shvatili dalji tekst sa objašnjenjima faza rada, preporučujem da spremite jednu običnu mušku majicu da vam bude pri ruci kako biste lakše pratili ono o čemu pošem.
šivenje majice tekstilna-industrija svet








  1.       Spajanje ramena: postavite licem ulice prednjicu i ledja majice, i spojite ramena overlok mašinom (endlerica).

šivenje majice tekstilna-industrija svet

  2.       Sastav rendera za oko vrata: render se kroji kao traka tačne dužine kao obim otvora za vratni izrez. Spojite ga overlokom (moguće je i običnom mašinom).


  3.       Nabacivanje rendera na vratni izrez: sastavljen render presavijte po dužini tako da šav sastava ostane unutra, zatim ga endlericom spojite sa majicom tako da šav ostane na levom ramenu a šav ove operacije na naličju majice.


  4.       Iberštep rendera: na klasičnoj majici se ova operacija izvodi iberdekom sa dve igle. Preporučujem da imate papučicu sa graničnikom (poznatija kao „papučica sa perom“).
kako sašiti majicu tekstilna-industrija

  5.       Našivanje rukava: predhodne tri operacije su mogle da budu i nakon narednih ali je ovaj redosled bolji zbog lakše manipulacije predmetom rada u ovoj fazi izrade.
kako sašiti majicu tekstilni svet

  6.       Spajanje sa strane: spojite majicu, sa ubacivanjem etikete u levi bočni šav. Ovo će biti jedan šav koji će spojiti bočne delove majice i rukave u jednom prolazu mašine.
kako sašiti majicu tekstilna-industrija svet

  7.       Rubljenje rukava: majica lepše i urednije izgleda kada se porub rukava uradi u ovoj fazi mada nije redak slučaj da se ova operacija uradi i pre sastava sa strane. Ovaj način bi nam možda malo olakšao rubljenje ali bi nam dodao zapodšivanje krajeva na običnoj mašini.
kako sašiti majicu porub rukava

  8.       Rubljenje po dnu: kao i predhodna operacija i ova se izvodi na mašini sa dve igle lančanog boda (iberdek).
kako sašiti majicu porub

  9.       Našivanje ukrasne etikete: za ovu operaciju se uglavnom koristi obična, štep, mašina.
kako sašiti majicu ukrasna etiketa



Dodatne operacije




Paspul na vratu: ovaj paspul se našiva iz dva razloga, jedan je estetski (da sakrije šav koji se vidi) a drugi je funkcionalni ( da se majica ne bi rastezala pri upotrebi, pogotovu na ledjima gde je opterećenje veliko, i tako korisniku pružala nelagodu). U prilogu je slika paspula od keper trake našivene štepom što je najprostija varijanta. Paspul može biti i od osnovnog materijala našiven uz pomoć aparata na više različitih načina.
kako sašiti majicu



Kifla – deo na vratu: našiva se iz istih razloga kao i paspul na vratu. Ovaj deo se našiva iberdekom i radnik koji ga našiva mora da ima dosta iskustva.



Paspul umesto rendera: našiva se paspul aparatom na iberdeku. Objašnjenje o ovome po potrebi.


kako tekstilna-industrija



Molim vas da me obavestite ako vas nešto interesuje a da nije pokriveno ovim tekstom. Sva pitanja u vezi sa tekstom ili bilo kojim drugim savetom mi možete poslati mejlom ili jednostavnije, ispod ovog teksta u polje „komentari“.

Коментари

  1. Како поставити неки текст на ваш блог који би био од користи ученицима текстилних школа у Србији, пошто адекватних уџбеника нема из предмета технологија одеће. Наставник текстилне групе предмета.

    ОдговориИзбриши
  2. Da li nije neispravno da se nabacivanje rendera radi u kasnijo fazi, posle spajanja sa stranje?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nije neispravno. Sve što ne narušava izgled finalnog proizvoda niti dodaje vreme pri izradi, dozvoljeno je raditi onda kada Vama odgovara. Gore prikazan redosled je nepisano pravilo po kojem se radi ali se često desi da se taj redosled menja usled raznih situacija.

      Избриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Kvarovi mašina za šivenje (i rešenja)

Kako izračunati (pretvoriti) metre u kilograme i obratno

Izrada šablona za krojenje