Uzorkovanje





                Uzorak, kontra uzorak, prvi komad ili proba su bitni kako proizvodjaču tako i nalogodavcu. Nalogodavac odnosno dizajner pravi uzorak po zamisli ili skici i služi mu izmedju ostalog da utvrdi izvodljivost odnosno isplativost proizvodnje istog. Proizvodjaču je uzorak jako bitan jer, pored naloga koji sadrži skicu i opis, ima mogućnost da reši bilo koju dilemu oko šivenja specifičnih šavova a da ne mora da troši vreme, kako sebi tako ni vreme onoga ko ga je osmislio, objašnjavajući se.

                Uzorak se izradjuje skoro uvek kada se pravi ili započinje novi odevni predmet. Izradjuje se uglavnom u modelarnici ili kod izvodjača radova (ako firma čiji dizajneri su osmislili model daje robu na uslužno šivenje).

                U modelarnici se pravi radi provere šablona, materijala, izgleda i načina izrade.


       Razvojni uzorak se izradjuje u modelarnici na osnovu skice gde se ujedno i bira odgovarajući materijal za model, proveravaju mere i šavovi.

                U šivari se šije probni komad (uzorak) radi utvrdjivanja redosleda operacija, radi utvrdjivanja ključnih tačaka u proizvodnji, radi slanja kontra uzorka nalogodavcu, radi kontrole kvaliteta izrade i izvodjenja operacija.

                Kontra uzorak se izradjuje za potvrdu sa nalogodavcem oko kvaliteta izrade, detalja naloga i shvaćenosti posla.

                Pranje uzorka se izvodi uglavnom kod trikotaže i teksasa gde je faza pranja vid dorade materijala (fiksiranje, kamenovanje, beljenje,...) . Osim dorade, pranjem utvrdjujemo sakupljanje materijala (%) i kompletnog odevnog predmeta. „Krvarenje“ je izraz kada materijali gube boju pranjem pa je ova faza jako bitna kod modela koji sadrže više vrsta materijala.

                Serija veličina uzoraka  - kako bi se ispitale sve veličine u skladu sa zadatim standardom (ovaj vid uzorkovanja je jako bitan kod izvodjača radova koje nalogodavac nije snabdeo šablonima).

                Laboratorijski uzorak – ovaj se pravi radi ispitivanja, kako onih o kvalitetu koja su zakonom propisana, tako i radi ispunjenja odredjenih (specifičnih) standarda koje model mora da ispuni. Ispitivanja mogu biti razna a najčešća su: na oštećenja (mehanička i hemijska), vodo propusnost, deformacija usled istezanja odnosno elastičnost itd.

                Trgovinski uzorak – samo ime mu kaže da služi za prezentacije u cilju promovisanja i prodaje.

                Nasumični uzorak je komad koji se uzima iz proizvodnje, sa trake, u toku izrade zadate količine a služi da se nalogodavac uveri da proizvodnja teče po planu. Nasumični uzorak je vrlo čest kod poslova sa izvozom.

                Često sam se sretao sa različitim nazivima za uzorke koji mi nisu bili jasni. Predpostavljam da izraza ima još i da medju čitaocima ima onih koji bi dodali neki, polje ispod teksta služi baš za takve komentare.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Kvarovi mašina za šivenje (i rešenja)

Kako izračunati (pretvoriti) metre u kilograme i obratno

Izrada šablona za krojenje