Tipovi uboda i potrošnja konca

     Potrošnju konca izražavam u centimetrima na dužinu šava od 1 centimetar. Znači, ako piše "potrošnja konca 5cm" ovo će značiti da je utrošeno 5 centimetara konca na 1 centimetar gotovog šava.
     Molim da se potrošnja konca ne uzima zdravo za gotovo jer može da varira iz više razloga. Više o tome ovde.

Tip uboda 101

Potrošnja konca 5 cm.

Ovaj tip uboda se formira jednim koncem koji prolazi kroz iglu. Jednostruki lančani ubod se često koristi kao privremeni šav jer se lako para. Ako se koristi kao ukrasni ili bilo koji drugi šav bitno je osigurati mu kraj zbog izuzetno lakog paranja.



Tip uboda 103

 Potrošnja konca 4,5cm.

 Ovaj tip uboda u narodu je poznat kao slepi bod jer se sa jedne strane šivenog materijala skoro pa ne vidi. Formira ga kriva igla kroz koju prolazi konac koji hvatač (grajfer) prepliće. Posebnu pažnju treba obratiti na lako paranje.

Tip uboda 209

Potrošnja konca jeskoro pa 1:1

Formira se jednim koncem. Ovo je mašinska imitacija ručnog rada. Posebno je aktuelan na sakoima i kravatama. Na slici se vide isprekidane crte koje u stvari predstavljaju krajnji izgled šava na materijalu.

Tip uboda 301

 Potrošnja konca 2,5 cm

Ovaj tip uboda formira obična ravnoštepajuća mašina. Tzv štep. 
Formira sepomoću dva konca, jedan kroz iglu a jedan iz hvatača konca. Gornji konac (crveni na slici) prolazi kroz materijal i prepliće se sa donjim koncem (žuti na slici). Mašina se podešava tako da se prepletaj konca dešava na sredini materijala pa se sa lica odnosno naličja vidi samo gornji odnosno donji konac.

Tip uboda 304


Potrošnja konca 5,5 cm

Ovaj bod se naziva cik-cak. Formira se isto kao i tip 301 s tim što se igla (ili i drugi delovi mašine zavisno od proizvodjača) kreće levo - desno kako bi formirala cik-cak putanju.

Tip uboda 401

Potrošnja konca 5,5cm

Ovo je lančani bod koji se formira uz pomoć dva konca. Konac iz igle (na slici crveni) i donji konac iz grajfera (na slici žuti). Sa lica materijala se vidi bod sličan štep mašini dok se sa naličja vidi lančani bod. Lako se para.


Tip uboda 404


Potrošnja konca 7 cm

Bod koji je po formiranju isti kao ubod 401 s tim što je cik-cak. Cik-cak putanja se formira kao zrnasti cik-cak bod.

Tip uboda  406

Potrošnja konca 15,5cm

Ovo je još jedan lančani ubod koji se formira uz pomoć 3 konca; dva iglena (2 igle) i jedan iz hvatača konca. Dva iglena konca prolaze kroz materijal formirajući očicu kroz koju se prepliće donji konac. Najpraktičnije je reći da je ovo bod koji formira mašina iberdek.

Tip uboda 407

Potrošnja konca 20cm

Mašina: iberdek sa tri igle. Za ovaj bod potrebno je 4 konca. Tri konca iz igala i jedan kroz donji hvatač konca. Način formiranja boda je isti kao kod uboda 406


Tip uboda 408

Potrošnja konca 17cm

Tip uboda 408 koristi 5 konca. Dva iglena konca (crveni na slici), dva donja konca iz dva hvatača (žuti na slici) i jedan pokrivni (plavi na slici). Ovaj bod je u stvari dva reda uboda 401 s tim što se na površini materijala formira pokrivni konac. Pokrivni konac se prepliće sa iglenim koncima na površini materijala.


Tip uboda 503

 


Potrošnja konca 10,5cm

2 konca, jedan igleni (sivi na slici) i jedan kroz hvatač (žuti na slici).  Očica konca iz igle prodje kroz materijal i uplete se sa donjim koncem, spoje se na ivici materijala. Odatle je donji konac povučen do tačke uboda igle da bi igleni konac prošao kroz njega. Ovo je jedan tip uboda na endlerici.

Tip uboda 504


Potrošnja konca 14cm

Još jedan lančani tip uboda sa mašine endlerice. Razlikuje se od tipa 503 po tome što se formira sa tri konca i na mestu uboda igle ima još i dodati šav u odnosu na tip 503.

Tip uboda 505

Potrošnja konca 16cm

Formira se sa tri konca i sasvim je sličan tipu 503 s tim što je ojačan još jednim koncem na samoj ivici materijala a ne kod mesta uboda igle kao kod tipa 504.

Tip uboda 512

Potrošnja konca 15,5cm

Ovo je jedan klasičan tip uboda na endlerici sa 4 konca. 2 iglena i 2 donja (kroz grajfere).

Tip uboda 514
Potrošnja konca 20cm
Još jedan klasičan tip uboda sa endlerice sa 4 konca.
Tip uboda  515
 

Potrošnja konca 17,5cm

Ovaj tip uboda se formira tako što se simultano formira tip uboda 401 (crveni i ižuti konac u gornjem delu slike) i to malo dalje od ivice materijala; i jedan red uboda tipa 503 koristeći dva konca (crveni i žuti na donjem delu slike) koji formiraju bod na ivici materijala. Nisam razdvajao boje konca da bi se znalo da su crveni igleni a žuti iz hvatača konca.

Tip uboda 516

Potrošnja konca 20cm

Jedan red tipa 401 i jedan red tipa 504 formiraju ovaj bod.

Tp uboda 602

Potrošnja konca 20cm

Ovo je klasičan lančani bod sa mašine iberdek sa pokrivnim šavom. Formira se uz pomoć dva iglena konca, jednim iz donjeg grajfera i jednim koncem koji sa lica materijala pravi ukrasni prekrivni šav.

Tip uboda 605


Potrošnja konca 27cm

Formira se uz pomoć 5 konca. Tri iglena, jedan iz donjeg grajfera i jedan iz gornjeg pletača. Sličan je kao tip uboda 602 s tim što mu je dodata još jedna igla i konac pa deluje "bogatije" sa lica materijala.

Tip uboda 607

Potrošnja konca 32cm

Još jedna nadogradnja uboda tipa 605 u vidu još jedne igle i dobijamo ovaj bod.


Коментари

Популарни постови са овог блога

Kvarovi mašina za šivenje (i rešenja)

Kako izračunati (pretvoriti) metre u kilograme i obratno

Izrada šablona za krojenje