Robot koji šije




Dogodilo se revolucionarno otkriće u tekstilnoj industriji. Prvi robot koji šije odevni predmet sam od početka do kraja. Tzv automati u tekstilnoj industriji postoje decenijama u nazad. Koriste se vrlo uspešno za izvodjenje odredjenih operacija ali robot koji sam radi sve operacije u izradi jednog odevnog predmeta do sada nije postojao. Kompanija koja ga je izumela je “Sewbo Inc.”. Ovo je start ap kompanija iz Sijetla a inovator ove tehnologije je Džonatan Zornov (30). U nastavku teksta pogledajte video i pročitajte njihovu izjavu za štampu.




“Naša tehnologija će dozvoliti proizvodjačima da naprave odeću višeg kvaliteta po nižoj ceni i to za kraće vreme nego ikada. Izbegavajući probleme radne snage i skraćujući lanac nabavke rešićemo kompleksnost i glavobolju koju izaziva današnje tržište. Digitalna proizvodnja će uneti revoluciju u modi, čak i do te mere kako kupujemo odeću dozvoljavajući nam laka i dostupna prilogodjavanja odeće svakome.”


                “Sewbo” su uzeli klasičnog industrijskog robota i programirali ga da radi na mašini. Nakon što su dokazali svoj koncept, sada rade na proširenju svog tima koji radi na komercijalizaciji ove tehnologije.

Kako radi?

                Industrijski roboti postoje dugo u raznim granama industrije osim u tekstilu. Glavni problem kod odevne industrije je taj što radi sa materijalima koji su opušteni i fleksibilni te robot nije mogao da manipuliše njima.

                Ovaj problem je rešen tako što se materijal prvo potopi u rastvor polivinil alkohola koji materijal trenutno učvrsti. Ovaj ne toksični polimer dovoljno učvrsti materijal da robot može njime da manipuliše kao da je u pitanju metal.

                Nakon šivenja odevni predmet se ispere u toploj vodi koja rastvara polimer ostavljajući gotov odevni predmet.  


                  Pogledajte video u nastavku u iščekivanju da li će i kada zaživeti ova tehnologija.




Коментари

Популарни постови са овог блога

Kvarovi mašina za šivenje (i rešenja)

Kako izračunati (pretvoriti) metre u kilograme i obratno

Izrada šablona za krojenje