Informacione table na proizvodnoj liniji





Mnogi pogoni su otkrili prednosti informacionih tabli koje su strateški okačene na kraju trake (proizvodne linije). Ove table su u stvari odštampane forme koje popunjavaju brigadiri, vodje smene odnosno lica zadužena za tu odredjenu liniju. Ovakva vizuelna alatka može doći kao propratni nalog kroz proizvodnju i može sadržati dosta informacija. One mogu da sadrže razne informacije kao što su trenutno stanje na traci, dnevne ciljeve, konačne ciljeve, vremena izrade…

Table se popunjavaju periodično na svaki sat (što je česta praksa u velikim sistemima) ili dnevno. Razne informacije koje se upisuju, pomažu na mnogo načina i brigadirima i šefovima smene kako bi se proizvodnja što bolje ispratila i kako bi se videla uska grla odnosno ispunjavanje norme.


  • Broj radnika na liniji (traci ili smeni), broj naloga, šifra artikla koji se trenutno radi,ime poslovođe.

  • Koje su mašine u upotrebi

  • Izveštaj o broju komada na svaki sat (ili dan)

  • Šta je stiglo iz krojačnice.

  • Jučerašnja ispunjenja norme.

  • Mesečna ispunjenja norme.

  • Ispunjenje kvaliteta odnosno posao koji se vraća na popravku.

  • Spisak današnjih ili ovomesečnih najboljih radnika (1-5 radnika) pa čak i njihova slika.

Prednosti:

Vizuelizacija posla ostvarenog u odnosu na ne ostvareno ima svoje prednosti.
  • Svi iz proizvodnje mogu da vide informacije pa tako uprava može lakše da kontroliše poslovodje. Ne mora se uvek oduzimati vreme poslovođi radi informacija, one su sada lako dostupne i lako razumljive.

  • Kada se ovakvi izveštaji popunjavaju svakog sata lako je videti kako napreduje proizvodnja odnosno da li se ispunjavaju dnevne norme što automatski alarmira poslovođe. Takođe i radnicima je lakše da shvate kakav je pritisak kada vide u odnosu na to da im poslovođa stalno skreće pažnju.

  • Nekima najveću prednost predstavlja to što kada naručilac posla dođe u obilazak proizvodnje i vidi da se sve pomno prati, stiče veće poverenje da će njegov posao biti profesionalno uradjen i da je ta firma dobro organizovana.



Sa napredkom tehnologije javljaju se nove mogućnosti. Sve više su u upotrebi LCD ekrani. Informacije se ubacuju preko kompjutera ili tableta sa glavnog programa (koji sve više fabrika danas poseduje). Prednosti ekrana zbog kojih se sve više proizvodnja odlučuje za njih leže najviše u tome što su čitljiviji. Lakše se vidi i sa udaljenijih mašina pa je radnicima još lakše da isprate napredak bez ustajanja sa mašine. Tu je i faktor animacije te se različito prikazuju različite informacije u stilu grafikona, satova, velikih brojeva koji menjaju boju u skladu sa ispunjenošću norme, itd.

Ovo su slike nekih informacionih tabli koje sam pronašao na internetu. Slobodno putem komentara na dnu teksta dodajte svoj utisak.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Kvarovi mašina za šivenje (i rešenja)

Kako izračunati (pretvoriti) metre u kilograme i obratno

Izrada šablona za krojenje