Produktivnost





Produktivnost se opisuje na mnogo načina; isto tako se i meri. Najprostije i najtačnije je reći da je produktivnost veza između ulaza i izlaza:

PRODUKTIVNOST = IZLAZ / ULAZ

 U ovom slučaju “izlaz” se odnosi na proizvedena dobra, dok se “ulaz” odnosi na sve resurse koje smo angažovali za proizvodnju tih dobara. U kategoriju “izlaz” spadaju komadi odevnih predmeta. U kategoriju “ulaz” spadaju metari ili kilogrami materijala, kilovati struje, cena rada radnika, angažovanje mašinskog parka u smislu amortizacije itd.

Produktivnost se često meša sa proizvodnjom. Mnogi misle da ako je proizvodnja veća obavezno je veća i produktivnost. Ovakva tvrdnja nije obavezno tačna i na primeru ćemo to i pokazati.

Pretpostavimo da se u radionici koja zapošljava 50 ljudi koji rade 8 sati dnevno, 25 dana mesečno, proizvede 4.000 komada sakoa. Onda je:

                    PRODUKTIVNOST = (4000/50) * 8 * 25
                    Što daje: 0,4 kom./radni sat

Pretpostavimo da se uslovi promene i da se uposli još 10 radnika na 8 sati dnevno, 25 dana mesečno i da dobijemo 4.800 sakoa mesečno. Kada je:

                    PRODUKTIVNOST = (4.800/60) * 8 * 25
                    Što daje: 0,4 kom./radni sat


Iz ovog primera vidimo da je proizvodnja porasla za 20% (sa 4.000 na 4.800 komada) ali nam je produktivnost identična. Ovde se jasno vidi da povećanjem proizvodnje ne povećavamo i produktivnost po automatizmu.



Često se dešava da se mešaju i termini produktivnost, efikasnost i delotvornost.

Efikasnost je odnos realnog izlaza sa predviđenim.

Primer:
Ako je izlaz po radniku 100 komada dnevno a predviđena norma je 150 komada onda je radnikova efikasnost

100/150 = 0,667   ili   66,7%.

Delotvornost je nivo ispunjenja norme.

Takođe, osoba može biti efektivna a da ne bude i delotvorna.

Primer:
poslovođa je ispunio sve svoje ciljeve. Novi ciljevi su bili uvođenje novog odevnog predmeta u proizvodnju. Ako je uvođenje koštalo suviše ili je završeno van predviđenog roka, u tom slučaju je poslovođa bio efektivan ali ne i efikasan (delotvoran).

Efikasnost i delotvornost možemo još objasniti ovako: efikasnost je kada se posao uradi pravilno, a delotvornost je raditi prave stvari.

Produktivnost je kombinacija efikasnosti i delotvornosti. Uraditi pravilno prave stvari. tačka

Коментари

Популарни постови са овог блога

Kvarovi mašina za šivenje (i rešenja)

Kako izračunati (pretvoriti) metre u kilograme i obratno

Izrada šablona za krojenje