Pomoć tekstilnim inžinjerima da bi lakše organizovali svoje vreme i praćenje proizvodnog procesa



Praćenje proizvodnog procesa podrazumeva da se poslovi odvijaju po planu, da su komadi koji izlaze sa trake određenog kvaliteta, praćenje koštanja proizvodnje i svih ostalih faktora koji utiču na gotov proizvod. Neki od ostalih faktora koji utiču na neometanu proizvodnju su i stvaranja tzv. uskih grla, izgubljeno vreme na radnim mestima, praćenje potrebe za prekovremenim radom (odnosno izbegavanje prekovremenog rada)… Pravo iskorišćenje proizvodne linije se javlja onda kada inžinjer (osoba zadužena za proizvodnju) drži stvari pod kontrolom. U ovom tekstu Vam nudimo neka rešenja za lakše praćenje proizvodnje.
Brigadiri (poslovođe) su zaduženi za praćenje proizvodnih traka (linija). Svaki brigadir može da prati 1-4 linije. Kada su u pitanju analize vremena, donošenje odluka na osnovu dobijenih vremena na scenu stupaju inžinjeri ili osobe obučene za to.
Inžinjerima se poverava mnogo obimniji posao nego što je samo praćenje proizvodnog procesa. Uglavnom su inžinjeri zaduženi za razradu radnih naloga, izračunavanja vremena izrade, cene izrade, usvajanja novih naloga i modela, sastanaka sa nalogodavcima pa čak i rešavanja raznih pitanja koja su vezana za samog radnika za mašinom. Kada se sve ovo uzme u obzir nameće nam se pitanje kako onda inžinjer uopšte stiže do proizvodnje.


Dakle, ako je tekstilni inžinjer zaposlen za kontrolu proizvodnje i smanjenje koštanja te iste proizvodnje, radno mesto inžinjera je u samom proizvodnom pogonu. Evo nekih smernica inžinjerima kojih mogu da se pridržavaju kako bi sve te poslove obavljali istovremeno i uz manje napore.
1. Proveravajte prisutnost na radnika
Zašto? Ne dolazak na posao jednog radnika u proizvodnoj liniji je jednako nedostatku jednog šrafa na motoru automobila. Možete zamisliti kako bi taj auto išao? Znači, predupredite izostanke tako što ćete uvek imati odgovarajuću zamenu pri ruci i kada se mašine upale na početku smene nećete imati izgubljenog vremena niti stvaranje >uskog grla<.
2. Imajte izveštaje o proizvodnji uvek pri ruci 
Veći sistemi imaju na kraju proizvodne trake informacione table (ako ih nemaju, napravite ih) gde se upisuju izveštaji o proizvodnji po danu ili čak po satu što Vama u mnogome olakšava posao. Na taj način u svakom trenutku znate ili možete da predvidite gde se i zašto javljaju zastoji u proizvodnom procesu. O ovome smo već pisali.
3. Analiza izgubljenog vremena 
Jedan od razloga usporavanja proizvodnje je ne aktivan rad radnika. Kako bi to smanjili morate meriti vreme.
4. Da li svi imaju dovoljno posla 
Svaki radnik u svakom trenutku mora imati dovoljno posla. Radnik ne sme da čeka na posao. Vaš zadatak je da obezbedite posao. Planirajte unapred za naredne dane. Planirajte nove artikle koji će doći u proizvodnju, kada će doći i kada bi trebalo da dođu na red. Planirajte unapred.
5. Merite efikasna vremena 
Da li uopšte treba napominjati zašto su vremena izrade važna? Kako bismo znali koliko je vreme izrade nekog proizvoda i na osnovu toga predvideli  kada će posao biti završen isto tako nam merenje vremena izrade (grupno i individualno po operacijama) daje i uvid u slabe tačke naše proizvodnje. Kada znate kritične tačke lako je otkloniti ih.
6. Motivacija radnika
Merenjem vremena izrade znaćete ko su bolji a ko lošiji radnici. Nagradite one bolje, objavite njihova imena uz pohvalu. Motivacija radnika je posebna oblast učenja koja je jako obimna da bismo sada o njoj pisali ali treba imati u vidu i ovaj aspekt posla jednog inžinjera u proizvodnji.

7. Računajte cene izrade po komadu

Pri sklapanju svakog novog posla u budućnosti cena igra jednu od glavnih uloga. Posao inžinjera je da zna i ovaj aspekt proizvodnje.

Ovo je samo jedan deo poslova inžinjera u proizvodnji i pri tome bi trebalo svestrano da se koristi svim raspoloživim sredstvima kako bi se proizvodnja odvijala što bolje i ne ometano.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Kvarovi mašina za šivenje (i rešenja)

Kako izračunati (pretvoriti) metre u kilograme i obratno

Izrada šablona za krojenje