Nameštaj u proizvodnji



                Pored mašina u svakoj proizvodnji je potreban i dodatni inventar. Taj dodatni inventar čine razni stolovi, police, kolica, kutije,… Kao u svakoj kući, nije potrebno samo živeti i jesti već i imati na čemu.

                Pri planiranju proizvodne linije, nije dovoljno samo uvrstiti mašine na spisak nego i nameštaj. Podeliću proizvodnju na nekoliko celina i prema celinama navesti i potreban nameštaj i sredstva unutrašnjeg transporta.

           Krojačnica i ulazni magacin (magacin sirovina)

                Police za prijem i odlaganje materijala, kolica za transport materijala ili iskrojenih delova, sto za kontrolu kvaliteta materijala (ako to radite), sto za krojenje. Ovde nisam računao sto za kompjuter (pod uslovom da je u pitanju kompjutersko planiranje krojenja) jer to smatram da pripada kancelarijama u odeljku planiranja proizvodnje. Na samom stolu za krojenje mogu da se prave i šabloni i iskrojavaju uzorci u manjim proizvodnjama.

raf

krojačnica

Šivara


                Police za prijem iskrojene robe i/ili sto, police za odlaganje iskrojene robe (medjufazno). Police za repro materijal (dugmad, etikete i slično). Police za konce. Centralni sto (izmedju mašina) za odlaganje odnosno uzimanje posla tokom šivenja. Ovaj sto se u opremljenijim proizvodnjama menja pokretnim transportnimtrakama ili visećim transporterima. Kolica za unutrašnji transport svežnjeva (plastične kutije, kese ili džakovi u zavisnosti od gabarita svežnjeva).  Stolovi za medjufaznu kontrolu. Ne treba zaboraviti i stolice za svako radno mesto.

polica-proizvodnja-pogon-tekstil

konac-proizvodnja-šivenje

 

Kontrola gotovih odevnih predmeta


                Za kontrolu je najbitnije dobro osvetljenje i sto. U zavisnosti od stola za kontrolu, možemo dodati i visoku stolicu sa podesivom visinom za olakšani rad. Primer stola za kontrolu možete videti ispod. Na njemu se nalazi i tabla od plute za lakše kačenje tabele mera ili uputstva za rad.

kontrola-gotovih-proizvoda

Medjufazna i finalna pegla


                Pored raznih tipova pegla, presa i parnih stolova, u ovo odeljenje moramo uključiti i police za prijem robe (osim ako se ne koriste kolica za dovoz koja tu ostaju ili kutije) i naravno sto za odlaganje ispeglanih komada.

unutrašnji-transport

prevoz-robe-po-pogonu

Kancelarije, kuhinja,WC,…


                Za ove prostorije vam ne mogu dati nikakve spiskove jer njih možete opremati prema sopstvenom nahodjenju dokle god one služe svrsi. Ovde ih navodim samo kao element proizvodnje koji ljudi pri planiranju često zaborave.

                Sve elemente koje sam ovde naveo možete naručiti i napraviti vrlo lako prema sopstvenim dimenzionim zahtevima u skladu sa prostorom koji koristite i to od drveta, iverice ili metala. Svaki element postoji u prodaji kao gotov ali obavezno treba proveriti dimenzije pre kupovine. Pre par godina sam sam pravio transportna kolica manjeg gabarita i baš tih dana sam naišao na akciju u nekoj od većih trgovina za kolica od aluminijuma koja su bila baš mojih dimenzija. Nisam oklevao i po ceni gvoždja koje sam planirao da kupim dobio sam vrlo lepa, već gotova, kolica nosivosti do 50 kilograma. Naravučenije, pre naručivanja ili pravljenja bilo čega, pretražite tudju ponudu.


Коментари

Популарни постови са овог блога

Kvarovi mašina za šivenje (i rešenja)

Kako izračunati (pretvoriti) metre u kilograme i obratno

Izrada šablona za krojenje