Šta je normativ


               
                Prema statistici bloga, često postavljano pitanje u pretraživačima, koje dovodi posetioce je upravo „šta je to normativ?“.

                Reč normativ se razlikuje od reči norma i označava dve potpuno različite stvari (pročitajte o tome ovde).


                Normativ se koristi za utvrdjivanje utrošaka materijala, kako osnovnog tako i pomoćnog. Normativ predstavlja potrebnu količinu materijala za izradu odevnog predmeta, odnosno prosečan utrošak materijala.

                Recimo da nalog sadrži više veličina, normativ nećemo dati za svaku veličinu ponaosob već utvrdjivanjem prosečnog utroška materijala.

Primer iz proizvodnje: trenutno radimo džemper kome je utrošak 0,650 kg/kom. (650 grama). Nalog je 1000 komada u rasponu veličina od 32 – 50. Što će reći da treba naručiti 650 kg prediva (0,650kg X 1000kom. = 650 kg). Kada smo opleli veličinu 32 delovi su bili teški 550 grama (bruto) dok je veličina 50 teška 730 grama (bruto). Razlika u utrošku je očigledno ogromna i kada bi se radila samo veličina 32 imali bismo viška prediva dok bi samo za veličinu 50 imali manjka prediva. Raspon veličina od 32 do 50 (čak 10 veličinskih brojeva) nam daje prostora da se utrošak rasporedi i da se dobije srednja vrednost od 650 grama prediva po komadu te je NORMATIV za ovaj nalog 650 g/kom.

Pri utvrdjivanju normativa treba uzeti u obzir i utrošak i gubitke materijala kao što su:
·         medjušablonski,
·         gubitak po širini materijala,
·         greške na materijalu,
·         gubici na krajevima,
·         ostatci na balama,...


Povezani postovi;



Коментари

Популарни постови са овог блога

Kvarovi mašina za šivenje (i rešenja)

Kako izračunati (pretvoriti) metre u kilograme i obratno

Izrada šablona za krojenje