Pomoćni i repro materijal pri dizajnu

            Kako bi dizajn novog modela bio uspešan, on mora da zadovolji odredjene kriterijume u pogledu estetike. Oni su kulturološki, istorijski, društveni i funkcionalni kako bi činili harmoniju.

dizajn-odece-tekstila



            Dizajn modela je samim tim komplikovaniji jer se novo nastali model ne sastoji samo od “parčeta krpe” koju ćemo iseći na odredjeni način. Odeća je odavno izmišljena, zato mislim da je pravi izazov pri dizajnu u detaljima. Dobro osmišljen detalj može od obične majice da napravi vrlo atraktivan komad odeće. Svi činioci gotovog odevnog predmeta, osim osnovnog materijala, predstavljaju pomoćni i repro materijal.
Primer: na skici vidimo običnu majicu. Osnovni materijal je materijal od koga je ona napravljena a pomoćni materijal (odnosno repro materijal) su etikete, konci, render...

pomoćni-repro-materijal


Pomoćni materijal mogu biti i drugi dodatci koji ulaze u sastav gotovog odevnog predmeta kao što su: dugmad, ringlice, drikeri, ukrasne trake koje se našivaju, amblemi, medjupostava (lepljivo platno),... dakle, sve ono što doprinosi krajnjem izgledu odevnog predmeta. Sav pomoćni materijal koji se koristi pri izradi odevnog predmeta mora da doprinese estetici i/ili upotrebnoj vrednosti.

Estetika je uglavnom na prvom mestu. Pomoćni materijali mogu doprineti konačnom izgledu nekog modela i time ih izdvoje iz mase sličnih. Svojom relativno malom cenom mogu u velikoj meri doprineti krajnjoj ceni gotovog proizvoda. U krajnjoj liniji, treba ih upotrebljavati sa oprezom. Mnogi dodatci deluju „jeftino“ pa tako mogu da unište dizajn proizvoda. Primera je mnogo a samo je jedan dovoljan da bi se shvatila važnost. Dugo su se cenili sakoi sa dva reda kopčanja da bi ih zamenila jednoredna kopčanja. Važnost dugmet na sakoima se nije zaustavila ovde, iz godine u godinu možemo videti promene. Kopčanje na četiri, tri zatim i samo dva dugmeta. Ili pak „kopčanje“ na rukavima sakoa, dva, tri, četiri razdvojena dugmeta ili pak preklopljena. Setite se i dugmadi za manžetne na košuljama koja daju poseban izgled košulji.

Upotrebna vrednost je druga stvar na koju treba obratiti pažnju. Da li će dodatak modelu imati upotrebnu vrednost ili će predstavljati smetnju. Ako na tanak materijal stavimo teška metalna dugmad, svakako će se model deformisati i pored estetike model gubi i upotrebnu vrednost jer ne zadovoljava estetski kriterijum. 

Upotrebna i estetska vrednost zajedno mogu biti zadovoljeni na primer medjupostavom. Na sakoima se koristi dosta lepljivog platna (medjupostava) koje ima ulogu da „drži“ oblik odevnom predmetu. Nitne na farmerkama takodje imaju ovu dvojnu ulogu. Na džepovima se obično stavljaju nitne (ringlice, drikeri,...) koje imaju ulogu učvršćivanja tačaka na kojima se ovi modeli obično prvo rašiju. Obična cik-cak ringlica je dovoljna za ovu namenu ali nitne ipak modelu daju „dozu dizajna“ i prepoznatljiv detalj. Na slici ispod vidimo odličan primer teksas pantalona sa svim detaljima koji modelu daju prepoznatljiv izgled. Tu su: konac u drugoj boji koji dovodi do izražaja bitne detalje, ringlice na gajkama i drikere na ojačanjima džepova. Svi ovi detalji spadaju u pomoćni materijal.

          
detalji-dizajn-pomocni-repro-materijal-dizajn


Коментари

Популарни постови са овог блога

Kvarovi mašina za šivenje (i rešenja)

Kako izračunati (pretvoriti) metre u kilograme i obratno

Izrada šablona za krojenje