Šta je norma a šta normativ




Svi su čuli za normu i normative ali, na žalost, postoje ljudi koji ne prave razliku izmedju ova dva pojma.
           
            Norma predstavlja tačno odredjeni posao koji treba obaviti prosečan čovek po tačno odredjenom redosledu operacija rada sa tačno utvrdjenim sredstvima rada i pri normalnim uslovima rada.

            Normativ s druge strane predstavlja usvojeni prosečni utrošak rada ili materijala. Normativ je dakle samo broj. On može biti postavljen za rad radnika, mašine, materijala,…

Kada govorimo o normativu koji se odnosi na rad radnika možemo govoriti o broju komada koji taj radnik treba da da za odredjeno vreme (kom/h). Kada govorimo o normativu mašine (uglavnom za poluautomate i automate) možemo uzeti u obzir njihovu brzinu rada odredjene operacije. Normativ nam služi za planiranje resursa za proizvodnju (mašine, radnici, materijal, vreme,…) tako da svaki od ovih utrošaka možemo izraziti kroz novac ili vreme kako bi smo u napred mogli da isplaniramo proizvodnju.
           
Normative u proizvodnji je bitno poznavati pri ugovaranju poslova a u tome nam mnogo olakšava dnevnik učinka o kome sam već pisao ovde. Ovakav jedan dnevnik ne mora samo da se odnosi na učinak radnika, može se odnositi i na normative odredjenih operacija rada, utroške materijala za odredjene modele, normative koji se odnose na odredjene mašine u proizvodnji itd.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Kvarovi mašina za šivenje (i rešenja)

Kako izračunati (pretvoriti) metre u kilograme i obratno

Izrada šablona za krojenje