Proizvodnja čarapa - koje su mašine potrebne za početak DRUGI DEO


Najčitaniji tekst na ovom blogu je "Proizvodnja čarapa - koje su mašine potrebne za početak". Vezano za ovu tematiku sam i dobio najviše pitanja (preko komentara ispod teksta kao i preko mejla). Primetio sam da se odredjena pitanja stalno ponavljaju pa sam rešio da ih malo grupišem i na njih odgovorim. 

 Sigurno je da nisam odgovorio na sva pitanja pa me slobodno kontaktirajte, rado ću pomoći.

Da li biste mi mogli reći gde mogu da nabavim mašine za proizvodnju čarapa, konkretno ženskih i dečijih ženskih i uni-hop čarapa?



Mašine za proizvodnju čarapa nisu toliko zastupljene kao, recimo, konfekcijske mašine tako da je moja preporuka da budete uporni i pratite oglase. S vremena na vreme se pojavljuju na internet oglasima uglavnom polovne. Ako ste u mogućnosti možete pratiti i oglase iz zemalja regiona i garantujem da ćete tako vrlo brzo pronaći ono što vas interesuje. Ako tražite nove, onda je najbolje kontaktirati proizvodjače koji često na lageru imaju i korišćene mašine u ponudi.



Interesuje me da li mašine koje prave na primer muške čarape, jednobojne, mogu da proizvode i dečije čarape, a da li mašine koje prave šarene čarape moraju da imaju neki softver, kako zapravo funkcionišu i koju uzeti?




       Mašine za proizvodnju čarapa se dele na muške, ženske i dečije. Ako se napravi bela čarapa u npr. veličini 40 onda svakako može da bude i muška i ženska tako da se pod mašinama za ženske čarape podrazumevaju mašine za "najlon" čarape.
       Najrasprostranjenije mašine, medju polovnim, su mehaničke mašine. To znači da se one ne programiraju kompjuterom već mehanički na samoj mašini, tako mogu da se dobiju proste šare u vidu pruga. Često su ove mašine jako stare ali kod dobrog "majstora" rade perfektno. Ako je dizajn složeniji i zahteva konkretne oblike (slike) onda se koriste kompjuterizovane mašine koje su samim tim i skuplje. Treba znati za početak, da svaka mašina plete jednobojne čarape, bilo da može ili ne može da plete šare. Sam softver obično ide uz mašinu pri kupovini mada se često sreću stariji prodavci koji nude softver uz doplatu.
        Na žalost, ne mogu Vam reći koju da kupite. Svako ko radi na odredjenoj mašini, nauči njene cake pa mu bolja i ne treba dok sanja o najskupljoj na tržištu. Ma
šine koje su se u Srbiji do sada najviše upotrebljavale su Lonati, Rumi, Santoni, Savio, Bentli, Uniplet, Merc,...



        Interesuje me da li je zaista dobar posao, tj isplativ kod nas, da li znate kako naci kupce Van Srbije? Da li je proces proizvodnje komplikovan, koliko treba zaposlenih na pocetku, ako imate neke slicne informacije da podelite sa mnom. Ne ocekujemo nista veliko na pocetku naravno, mi bi smo porodicno krenuli u tu "avanturu" pa mislimo da je lakse ako ima vise ljudi, onda se i vise postigne. Kvalitetom bi uvek isli naravno sto je bolji moguci, jer ako nije tako, onda naravno da nije dobro. Znam da je Srbija dobro podrucje,kao i da je zenska carapa mnogo prodavanija od muske iz naravno logickih razloga.





Tekstil je industrijska grana koja nije isplativa u odnosu na neke druge industrijske grane, ljudi koji sveže počnu posao a da ovo nisu znali grdno se razočaraju ali kao i u svakom poslu, isplativo je onoliko koliko uložiš i sebe u taj posao. Ne znam koliku zaradu očekujete ali nemojte očekivati da je dovoljno imati mašinu i radnika i da pare same dolaze.

Sam proces proizvodnje nije toliko komplikovan a pogotovu ako ste iz struke. Ne mogu da Vam kažem koliko radnika Vam treba na početku jer ne znam koliko mašina ste planirali, ako ste planirali da počnete sa jednom ili dve mašine, mislim da Vam radnici na početku nisu potrebni, pod uslovom da se Vi sami posvetite tome.

Po pitanju kupaca, ako imate kvalitetan proizvod za sam početak Vam je dovoljna i Srbija kao tržište a za kasnije ćete sami videti.


       Moje pitanje je koja masina sluzi za stampu i vez na carapama? I da li to moze da se obavlja sa jednom masinom, tipa stampa na tanjim carapa i sportskim carapama (debljim) ili su potrebne dve razlicite masine? 

Jos jedno pitanje, poslala sam vam sliku, zanima me da li su ove carape vec sasivene od materijala sa ovim slikama ili to moze da se uradi naknadno na jednobojnu carapu? 


kako-se-prave-proizvode

carape-sa-slikama




Ove čarape su sve pletene tako. Radjene su na vrlo savremenim mašinama gde se na kompjuteru isprogramiraju da pletu šare po Vašoj želji. 

Čarape je moguće i štampati (kao i sve druge tekstilne proizvode) ali ne znam da je neko štampao baš celu čarapu jer su one okrugle (cevastog oblika). Poznajem čoveka koji je isprobavao štampu ali samo na jednom delu čarape. Ideja mu je bila da jeftino kupuje bele čarape i da ih štampa po želji kupaca (logo itsl.).

Moguće je i da se vezu ali se opet javlja problem zbog oblika pa se čarape najčešće vezu ručno. Mašinski  vez na čarapama je suviše komplikovan a posebno ako se uzme u obzir da mogu da se pletu u žakardu (izraz za šare pri pletenju).





        Pozdrav, kako da li se na istim mašinama pletu i obične čarape i čarape sa prstima kao sa slike?



kako-se-prave




            Ne, čarape sa prstima se pletu na mašinama za pletenje rukavica. Kada malo bolje razmislimo, razlika izmedju rukavica i čarapa je samo u peti. Većina rukavičarka je konstruisana tako da može da plete i čarape (sa i bez odvojenih prstiju). Prednost ovih mašina je u tome što zauzimaju manje mesta u odnosu na klasične čaraparske automate, mogu da štrikaju čarape sa zasebnim prstima i klasične čarape, mogu da proizvode i šire i uže čarape, najveća prednost je ta što mogu da pletu čarape i rukavice. Najveća mana ovih mašina je ta što su one konstruisane za rukavice te im je pletenje čarapa znatno sporije nego na čaraparskim mašinama.
pitanja-i-odgovori


Коментари

  1. Koliko novca je potrebno uloziti u masine da se otpocne proizvodnja,otprilike.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pozdrav.
      Svako ulaganje je individualno, neko je zadovoljan sa jednom mašinom, neko sa više, neko sa dva radnika pride, a neko sa dvadeset. Najbolje je da sve što želite stavite na papir i onda se raspitate o cenama. U suštini, najmanje ulaganje je par hiljada evra.

      Избриши
  2. Ja imam pekaru 21 godinu i sve je teže i teže raditi i razmisljam o pokretanju drugog biznisa,pekara je mnogo zahtjevna a kako mi roditelji odlaze u penziju tesko da sam mogu sve voditi.Mozda mnogo trazim ali postoji li mogucnost da se dobije vas broj telefona ili imate na fejsbuku profil,da se čujemo na viber mozda je najbolje.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Naravno da postoji mogućnost da se čujemo. Ne razumem zašto biste iz posla pekare prelazili u tekstil, baš me interesuje. Imajte na umu da se tudje uvek čini lakše i primamljivije! Slobodno mi se javite: 0642604688

      Избриши
    2. Hvala lijepo,ukratko ovde je ogromna konkurencija,nameti veliki,inace živim u okolini Doboja,Republika Srpska,sve objasnim kad se čujemo,gdje živite jer idem u sledeći petak za Jagodinu,da niste negdje usput.

      Избриши
    3. Javite mi se pa ćemo se dogovoriti. Pozdrav.

      Избриши
    4. Ako nekog još uvek zanima proizvodnja čarapa, ponudio bih kompletan pogon. Tj. (mašina za najlon-zenske čarape, mašinu za pamučne čarape muške-zenske, kao i mašinu za proizvodnju manjih brojeva čarapa) kao i prateću opremu.
      0621431355
      P. S. Zapostavljen porodican biznis.

      Избриши
    5. Анониман28 март, 2022

      Ja sam zainteresovana za proizvodnju carapa. Da li jos uvek prodajete opremu? Da le ste je oglasili na nekom portalu za prodaju (mozda sam Vas vec kontaktirala) ?Mozemo li da se cujemo oko eventualnog dogovora?
      Srdacan pozdrav.
      Ivana

      Избриши
    6. Анониман28 март, 2022

      Postovani @Milan Stojanovic,
      pohvalila bih Vas za trud i volju.Mesecima se trudim da dodjem do korisnih pocetnih informacija vezanih za proizvodnju zenskih (unihop,samodrzecih,dokolenica,sokni i dr.) i nisam naisla ni na deo ovoga sto ste Vi dali objasniti.
      Veoma sam zainteresovana za ovaj vid delatnosti, mnogo bi mi znacilo ako bih mogla da Vam se obratim putem mail-a, telefona u svrhu ovladjivanja ovim zanatom.
      Za pocetak bih Vas pitala, da li se na masinama za unihop carape ,mogu plesti i helanke(samo je sirovina druga) ?
      Hvala na odgovoru.
      Srdacan pozdrav.
      Ivana

      Избриши
    7. Hvala Vam na lepim rečima. Naravno da me možete kontaktirati, tu sam ako mogu da pomognem.
      Odlična ideja za helanke, zavisi od finoće mašine ali je princip isti za proizvodnju tzv simles (seamless) proizvoda. Trenutno jako popularan u toj kategoriji je aktivni veš od mešavine sintetičkih vlakana ili 100% merino vune.

      Избриши
  3. Анониман29 март, 2022

    Hvala na brzom odgovoru.
    Da li je broj 0642604688 (nasla sam ga u prethodnim porukama) jos uvek aktivan i kada Vam odgovara (ove nedelje u popodnevnim satima, sledece u prepodnevnim) da Vas pozovem?

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман12 октобар, 2022

    Koja je masina potrebna za proizvodnju samodrzecih zenskih carapa?

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Kvarovi mašina za šivenje (i rešenja)

Kako izračunati (pretvoriti) metre u kilograme i obratno

Izrada šablona za krojenje