Organski pamuk




                Sve češće se na etiketama srećemo sa oznakom „organski pamuk“, šta to znači u stvari?
Pamuk je prirodno vlakno koje se koristi u celom svetu i računa se da čini polovinu potrošnje vlakana na svetu. Postoje računice koje tvrde da se površina zemlje pod zasadom pamuka nije povećavala više decenija dok je za to vreme količina roda porasla za 300% usled upotrebe hibrida, hemikalija, pesticida i veštačkih djubriva. Da li je takav pamuk i dalje prirodno vlakno?


 ORGANSKI PAMUK
UOBIČAJENI PAMUK
ne tretirano seme
semena se tretiraju fungicidima i insekticidima
ojačava zemljište tokom gajenja "rotacijom" sa drugim zasadima
koriste se GMO semena
zemlja zadržava više vlažnosti usled upotrebe prirodnih
djubrenje zemljišta se izvodi sintetičkim preparatima
(organskih) djubriva
herbicidi se konstantno koriste za suzbijanje korova
korov se uništava fizički a ne hemijski
upotrebljavaju se insekticidi za suzbijanje insekata a samim tim i njihovih prirodnih predatora
održava bolji prirodni balans u životinjskom svetu jer je zemlja
što izbacuje prirodu iz svoje ravnoteže
zdravija

za odbijanje insekata se koriste biljke poznate po odbojnosti

odredjenih vrsta


Kao što se iz priloženog vidi, upotrebom organskog pamuka dobijamo sve lepe strane pamuka, njegovu lepotu, jačinu, mekoću i sve to dok manje škodimo našoj planeti.

Istraživanja pokazuju da se na ovaj način značajno smanjuje zagadjenje vode i zemljišta. Računice pokazuju da je učešće pamučnih zasada u obradjenim površinama 2,4%. Za pamuk se koristi više od 20% ukupne potrošnje pesticida na celom svetu, što je više nego za bilo koju drugu agrokulturu samostalno. Kada je voda u pitanju, proizvodjači klasičnog vlakna tvrde da koriste manje vode, nego za proizvodnju organoskog vlakna, što u suštini nije tačno jer nigde na svetu nije dokazana tačna računica koja je uslovljena klimom na mestu uzgoja. S druge strane, proizvodjači organskog pamuka tvrde da oni koriste manje vode. Bilo kako bilo, pravo pitanje ne bi trebala da bude potrošnja već zagadjenje vode, tako da klasični uzgajivači pamuka praktično zagade svu onu vodu koju tvrde da su uštedeli. Čisto primera radi navešću opštu računicu potrošnje vode, koja se uzima kao primer, a ona iznosi 20000 litara vode po kilogramu ubranog vlakna.

Razne studije nam uporno dokazuju da organski pamuk ima značajno mekši opip kao i bolju absorpciju vode. U dodiru sa kožom deluje kao hipoalergen odnosno ne izaziva iritacije. Da li je ovo istina i da li organski pamuk prija vašoj koži ostavljam vama na proveru ali je jedno sigurno, organski pamuk sigurno prija planeti Zemlji.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Kvarovi mašina za šivenje (i rešenja)

Kako izračunati (pretvoriti) metre u kilograme i obratno

Izrada šablona za krojenje