Metoda trenutnog zapažanja (MTZ)




            Osnovna stanja na radnom mestu su rad i nerad.

            Rad i nerad raščlanjujemo prema cilju i obimu merenja na elemente zapažanja. Rad se raščlanjuje da bi se utvrdili elemeti (pripremno – završno vreme, tehnološko i pomoćno vreme). Snimanje gubitaka u toku radnog vremena je potrebno da bi se ovi gubitci i zastoji nakon utvrdjivanja otklonili ili bar smanjili.

            Metoda trenutnog zapažanja danas predstavlja najprimenljiviju metodu za utvrdjivanje efektivnog rada odnosno gubitaka u radu. Ova metoda je nastala oko 1940-e godine.


            Ova statistička metoda je bazirana na slučajnim zapažanjima. Kod njene primene nije potrebno merenje vremena pa ne koristi štopericu što je i čini lako izvodljivom za svakoga.

            Za snimanje po ovoj metodi, potrebno je predhodno izvršiti odredjene pripreme. Upoznati radnike da se vrši snimanje po statističkoj metodi, u cilju utvrdjivanja gubitaka u radu radi poboljšanja rada. Za snimanje po MTZ metodi odabere se grupa radnika, obično radnici na sličnim poslovima (krojačnica, šivara, pegla,...). Snimač prilazi radnom mestu i tog momenta osmotri šta radi radnik na radnom mestu i prema trenutnom zapažanju obeleži odgovarajuću kolonu rada odnosno nerada u snimačkom listu i nastavi obilazak svih odabranih radnika koje snima. Obrazac snimačkog lista sadrži već razvrstane kolone za upisivanje stanja na radnim mestima. Nakon snimanja, snimač ne upisuje ništa sat vremena i nakon tog perioda ponavlja obilazak uvek istim redosledom. Prilazak radnom nije obavezan ako je osoba koja snima u mogućnosti da sa svog mesta vidi sva radna mesta koja snima. Snimač obično odabere takvo mesto u pogonu da sa njega dobro vidi svaku mašinu.

            Ova metoda je jako pogodna jer je cilj bilo koje metode snimanja da traje što kraće i tom prilikom ne ometa rad radnika. MTZ je u toliko bolja jer neometano snimač obidje više radnih mesta od jednom.



MTZ metoda trenutnog zapažanja tekstilna-industrija
Metoda trenutnog zapažanja (MTZ)



     
     Na slici je dat primer jednog popunjavanog snimačkog lista na kome se jasno vide unosi i polja. Naravno da sa ova dva dana (datuma) nije završeno snimanje ali je dovoljno da se vidi kako to izgleda u praksi. 

Pročitajte i:

Slika radnog dana 

Koeficient zamora 

Planiranje 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Kvarovi mašina za šivenje (i rešenja)

Kako izračunati (pretvoriti) metre u kilograme i obratno

Izrada šablona za krojenje