Najčešći standardi u tekstilnoj industriji

 U tekstilnoj industriji postoje razni standardi i sertifikati koji se često koriste kako bi se osigurao kvalitet, bezbednost i održivost proizvoda. Neki od najčešćih standarda i sertifikata u tekstilnoj industriji su:

  • - ISO 9001: Ovaj standard se odnosi na sistem menadžmenta kvalitetom i primenjuje se kako bi se osigurao kvalitet proizvoda i usluga u tekstilnoj industriji.


  • - ISO 14001: Ovaj standard se odnosi na odnose proizvodnje sa životnom sredinom i odnosi se na ekološke aspekte proizvodnje tekstila.


  • - GOTS (Global Organic Textile Standard): GOTS je međunarodni standard za tekstilne proizvode koji sadrže organska vlakna. Ovaj standard postavlja zahteve za ekološku održivost i socijalnu odgovornost tokom proizvodnje.


  • - Fair Trade: standard koji se koristi za tekstilne proizvode kako bi se obezbedila ravnopravna i održiva trgovina, posebno u vezi sa radnim uslovima i nadoknadom za radnike.


  • - OEKO-TEX Standard 100: koristi za proizvode u tekstilnoj industriji kako bi se osiguralo da su bezbedni za ljudsko zdravlje i ne sadrže štetne hemikalije.


  • - SA8000: Ovaj standard se odnosi na socijalnu odgovornost u proizvodnji tekstilnih proizvoda i postavlja zahteve za pravične radne uslove.


  • - BCI (Better Cotton Initiative): BCI je program koji promoviše održivu proizvodnju pamuka i postavlja smernice za smanjenje upotrebe pesticida i vode u uzgoju pamuka.


  • - Higg Index: Higg Index je alat koji se koristi za procenu ekološkog i socijalnog uticaja proizvoda u tekstilnoj industriji. To je inicijativa koju podržava Sustainable Apparel Coalition.

Ovi standardi pomažu potrošačima da donesu informisane odluke o kupovini tekstilnih proizvoda i podstiču proizvođače da usvoje prakse koje su održive i odgovorne prema životnoj sredini i društvu. Naravno, svaki od ovih standarda ima svoje “pod standarde” i tako obezbedjuju širu primenu.


Коментари

  1. Bilo bi lepo da imamo postovane standarde za odlaganje neprodanog ili starog tekstila. Za sad se sa tim problemom ipak bori samo second hand industrija

    ОдговориИзбриши
  2. Nisam siguran da se oni zaista bore. Uvoze ogromne količine tekstila ali samo deo doživi drugi život a ostatak?

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Kvarovi mašina za šivenje (i rešenja)

Kako izračunati (pretvoriti) metre u kilograme i obratno

Izrada šablona za krojenje