Toyota Sistem Proizvodnje (TSP)

 

Toyota Sistem Proizvodnje (TSP):

Toyota Sistem Proizvodnje (TSP) je jedan od najuticajnijih i najinovativnijih pristupa proizvodnji u savremenoj industriji. Ovaj sistem, razvijen u Japanu tokom sredine 20. veka, promenio je način na koji se proizvode proizvodi i upravljaju proizvodnim procesima širom sveta.

Iako smo do sada već govorili o Tojotinom ne izbrisivom tragu na industrijsku proizvodnju u svetu, podsetimo se opet.

TSP je nastao u Japanu pod uticajem američkih proizvodjača automobila. Tojotini stručnjaci su bili u obilasku Fordove fabrike koja je bila pionir u razlaganju proizvodnog procesa na operacije. Zatim su inspiraciju dobili u američkim supermarketima i njihovom uredjenju, rafovi u kojim roba stoji kupcu tamo gde treba i kada treba.

Poreklo TSP-a

Za razumevanje suštine TSP-a, važno je razmotriti njegovo poreklo. Tokom posleratnog perioda, Japan se suočavao sa niskim resursima i ekonomskim izazovima. U takvim okolnostima, kompanija Tojota , pod vođstvom Taiichi Ohno i Shigeo Shingo, razvila je revolucionarni način proizvodnje koji je bio efikasniji, fleksibilniji i manje resursno zahtevan od tradicionalnih metoda proizvodnje. TSP je nastao u Japanu pod uticajem američkih proizvodjača automobila. Tojotini stručnjaci su bili u obilasku Fordove fabrike koja je bila pionir u razlaganju proizvodnog procesa na operacije. Zatim su inspiraciju dobili u američkim supermarketima i njihovom uredjenju, rafovi u kojim roba stoji kupcu tamo gde treba i kada treba.

Just-In-Time (JIT) (Tačno na vreme) i Kanban

Jedna od ključnih inovacija TSP-a bila je Just-In-Time (JIT) proizvodnja. Ova tehnika je promovisala proizvodnju delova samo onda kada su potrebni za montažu proizvoda. Ovaj pristup smanjuje zalihe i minimizira gubitke koji su inače posledica prekomerne proizvodnje.

Kanban sistem, koji je razvijen zajedno sa JIT-om, koristi vizuelne signale (često kartice) kako bi se pratila proizvodnja i upravljalo tokom materijala. Ovaj sistem je omogućavao efikasnu komunikaciju između različitih delova proizvodnog procesa i olakšavao pravilno usklađivanje proizvodnje sa stvarnim potrebama.

Kaizen: Kontinuirano Poboljšanje

Još jedna ključna komponenta TSP-a je filozofija kontinuiranog poboljšanja poznata kao Kaizen. Toyota je stvorila kulturu u kojoj su radnici bili podstaknuti da svakodnevno traže načine za optimizaciju procesa i smanjenje otpada. Ova filozofija promoviše angažovanost svakog zaposlenog u procesu poboljšanja, bez obzira na njihov položaj u kompaniji. U suštini, ako se popravimo, ili neki proizvodni proces, na dnevnom nivou po pola procenta to je i dalje poboljšanje u odnosu na uobičajen način rada.

Evolucija TSP-a

Toyota Sistem Proizvodnje nije ostao nepromenjen od svog početka. Naprotiv, on se neprestano razvijao i prilagođavao novim izazovima i mogućnostima. Kao što ovj blog promoviše, AKO NE NAPREDUJEMO MI NAZADUJEMO.

Jidoka: Automatizacija sa Kontrolom

U prvim godinama razvoja TSP-a, Toyota je postavila temelje sistema, razvijajući principe JIT-a, Kanbana i Kaizena. Tokom narednih godina, Toyota je dodala koncept Jidoka, što znači "automatizacija sa kontrolom". Ovo je omogućilo mašinama da prepoznaju i reaguju na probleme u procesu proizvodnje, zaustavljajući proizvodnju ako se pojavi problem. Ovaj princip pomaže u sprečavanju proizvodnje defektnih proizvoda.

Heijunka: Poravnavanje Proizvodnje

Heijunka je princip ravnoteže proizvodnje. Toyota je razvila načine za ravnoteženje proizvodnje tokom vremena, umesto da se oslanja na oscilacije u tražnji. Ovo smanjuje nepotrebne promene u proizvodnji i pomaže u održavanju stabilnog toka rada.

Globalna Ekspanzija

U kasnijim godinama, Toyota je proširila svoj uticaj širom sveta, otvarajući fabrike u različitim zemljama. Sa sobom su doneli TSP principe i pomogli da se šire najbolje prakse proizvodnje širom sveta. Toyota je postala globalna ikona kvaliteta i efikasnosti.

Uticaj TSP-a na Američku Industriju

Nakon toliko godina rada i uzimajući ideje iz američke industrije Tojota se vraća u Ameriku, ovaj put deli znanje. Kada je Toyota Sistem Proizvodnje stigao u Ameriku, američka autoindustrija se suočavala sa ozbiljnim izazovima konkurencije iz inostranstva. Američki proizvođači automobila su brzo prepoznali prednosti TSP-a i pokušali su ga implementirati u svojim fabrikama. Ovaj proces nije bio bez izazova, ali je imao dubok i pozitivan uticaj na američku industriju.

Poboljšana Efikasnost

Jedna od glavnih prednosti TSP-a bila je povećana efikasnost u proizvodnji. Američke fabrike koje su uspele da implementiraju JIT i Kanban principe smanjile su zalihe i skratile cikluse proizvodnje. To je rezultiralo smanjenjem troškova proizvodnje i većom konkurentnošću na tržištu.

Povećanje kvaliteta

Još jedan ključni uticaj TSP-a bio je poboljšanje kvaliteta proizvoda. Filozofija Kaizen promovisala je kontinuirano poboljšanje i eliminaciju defekata. Kao rezultat toga, američki automobili postali su pouzdaniji i manje podložni kvarovima. Toyota Sistem Proizvodnje nije bio samo set tehnika proizvodnje; to je bio filozofski pristup upravljanju. Američke kompanije su takođe preuzele principe upravljanja koji su naglašavali angažovanost zaposlenih, rešavanje problema na radnom mestu i kontinuirano učenje.

TSP danas

Danas, Toyota Sistem Proizvodnje ostaje jedan od najvažnijih koncepta u svetu proizvodnje i upravljanja. Kompanija Toyota nastavlja da evoluira i unapređuje svoj sistem, uvodeći nove tehnologije i pristupe, uključujući digitalizaciju i automatizaciju. U savremenom dobu, digitalna transformacija je takođe postala ključna komponenta TSP-a. Toyota primenjuje nove tehnologije kao što su Internet stvari (IoT), veštačka inteligencija (AI) i analitika podataka kako bi unapredila proizvodne procese, predviđala kvarove i optimizovala lanac snabdevanja.

Toyota Way: Filozofija i Kultura

Važno je napomenuti da TSP nije samo o tehnikama proizvodnje, već i o filozofiji i kulturi. Toyota Way, kao što se zove, naglašava vrednosti kao što su poštovanje prema ljudima, kontinuirano poboljšanje i dugoročna orijentacija. Ova filozofija je duboko ukorenjena u organizacionoj kulturi kompanije Toyota.

Toyota Sistem Proizvodnje je dokaz da inovacija i promena mogu doći iz bilo kog dela sveta i da se mogu prilagoditi i primeniti širom sveta. Od svojih skromnih početaka u Japanu, TSP je postao globalna paradigma proizvodnje koja kontinuirano inspiriše kompanije da teže ka većoj efikasnosti, kvalitetu i angažovanosti zaposlenih. Iako se industrija neprestano menja, principi TSP-a i dalje ostaju ključni za uspeh u proizvodnji i upravljanju.

Toyota Sistem Proizvodnje je revolucionarni pristup koji će verovatno nastaviti da oblikuje našu industrijsku budućnost u decenijama koje dolaze.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Kvarovi mašina za šivenje (i rešenja)

Kako izračunati (pretvoriti) metre u kilograme i obratno

Izrada šablona za krojenje